e-shop των ιατρικών εκδόσεων  
 
   

Αρχική Σελίδα Contact Us Χάρτης Αναζήτησης

Αναζήτηση: Σύνθετη Αναζήτηση
 
Αρχική Σελίδα    
Κατάλογος    
Ο Λογαριασμός μου    
Στο Καλάθι    

 
Αρχική ΣελίδαΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣΗ Βακτηρία - Σύμβολο και Βοήθημα  
Η Βακτηρία - Σύμβολο και Βοήθημα

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

Τιμή: 17.00
16,50X24
-
192
2011
Γιάννης Β. Παρισιάνος

 
Περιγραφή
Reviews

Συγγραφέας: Ελευθέριος Ντούνης, F.A.C.S.

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

 

Επιστημονική συνεργασία: Ευάγγελος Βαλεντής, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γεωργία Ήβου, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού

 

Πρόλογος: Γεώργιος Καπετάνος

Καθηγητής Ορθοπαιδικής

Πρόεδρος Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Το βιβλίο, σε μια παρακμάζουσα και μεταλλασσόμενη απ΄τη μοντέρνα τεχνολογία κοινωνία, παραμένει ένα απ' τα σπουδαιότερα δείγματα του πολιτισμού μας. Ο καλύτερος συνδετικός κρίκος με όλη την ιστορία του ανθρώπου και ό,τι καλύτερο μπορούμε εμείς να αφήσουμε στις γενιές του αύριο.

Το να κληθείς να προλογίσεις ένα βιβλίο, θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική τιμή γι' αυτόν που το κάνει. Γίνεσαι κοινωνός του νου και της ψυχής του συγγραφέα που σε εμπιστεύεται.

Ειδικά, όταν αυτή η πρόσκληση προέρχεται από έναν εκλεκτό συνάδελο που τιμάς, σέβεσαι και αγαπάς ιδιαίτερα, τότε πέραν της τιμής η όλη διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Ο κ. Λευτέρης Ντούνης που υπηρέτηε όλη του τη ζωή την Ιατρική και Ορθοπαιδική Επιστήμη, με πολύ συνέπεια, ήθος, σεμνότητα, γνώση και σοβαρότητα, παράλληλα μας ξαφνιάζει κάθε τόσο με ένα νέο συγγραφικό πόνημα, στο οποίο βρίσκει την ευκαιρία να ξετυλίξει, πέραν των επιστημονικών και τις φιλοσοφικές, τις πολιτιστικές και άλλες αναζητήσεις του.

Τα δύο προηγούμενα βιβλία του "Ο γύψος στην Ορθοπαιδική" και "Το υπόδημα - Πορεία στο Χρόνο" κινήθηκαν σ' αυτό το κλίμα. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και το παρόν πόνημα του συγγραφέα "Η Βακτηρία - Σύμβολο και Βοήθημα".

Το βιβλίο που είναι ένα ιατρο-φιλοσοφο-ιατρικό έργο, αναμφίβολα δεν χρειάζεται καμία βακτηρία για στήριγμα. Πατάει γερά στα πόδια του και η βακτηρία, θα του ήταν χρήσιμη μόνο σαν σύμβολο εξουσίας και επιτυχίας.

Μετά από μία περιεκτική εισαγωγή, στο πρώτο κεφάαιο αναλύεται ιστορικά η βακτηρία ως σύμβολο τιμής και κοινωνικής καταξίωσης για το γιατρό.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνονται αναφορές στη χρησιμότητά της και στα είδη και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, στο τρίτο εκτεταμένη αναφορά στη λευκή βακτηρία των τυφλών και στο τέταρτο στην ιστορία της βακτηρίας δια μέσου της τέχνης.

Στο πέμπτο κεφάλαιο μεταφερόμαστε στην Γκλίτσα και στις κατά τόπους παραλλαγές της και στο έκτο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα διάφορα είδη βακτηριών μέσα στο χρόνο.

Το έβδομο κεφάλαιο αναφέρεται στη βακτηρία-βοήθημα από ιατρικής πλευράς (είδη, χρήση, βάδιση) και, τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο αναλύεται πολύπλευρα η ράβδος στήριξης στην αρχαιότητα και οι τύποι του Αθηναίου πολίτη με τις ανάλογες χρηστικές και συμβολικές βακτηρίες.

Το όλο πόνημα είναι καλογραμένο με λιτή, στρωτή γλώσσα, η κεφαλαιοποίηση είναι εύχρηστη και κατανοητή, ενισχύεται με ένα πλήθος φωτογραφιών και εικόνων στις κατάλληλες θέσεις με σαφείς-επεξηγηματικές λεζάντες και στηρίζεται σε μια πλούσια βιβλιογραφία στο τέλος κάθε κεφαλαίου αλλά και μέσα στο κείμενο.

Πολλές απ' τις φωτογραφίες και τις βιβλιογραφικές αναφορές εμφανίζονται για πρώτη φορά έχοντας αλιευθεί από σπάνια κείμενα και εκδόσεις.

Ο συγγραφέας έχει δουλέψει πολύ το βιβλίο, που παρ' όλο που διαβάζεται ευχάριστα από οποιονδήποτε αναγνώστη με την τεκμηρίωση της βιβλιογραφίας, κρατά ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Η ανάγνωση ήταν απόλαυση, έμαθα αρκετά καινούρια πράγματα και θα ήθελα να κοσμεί την βιβλιοθήκη μου και σαν στοιχείο αναφοράς.

Είναι αναμφίβολα ένα ασυνήθιστα χρήσιμο βιβλίο για όλους και για όλες τις βιβλιοθήκες και όχι μόνον τις ιατρικές.

Γεώργιος Καπετάνος

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Πρόλογος

Γεώργιος Καπετάνος

Κεφάλαιο 1: Η Βακτηρία με τη Χρυσή Λαβή

Κεφάλαιο 2: Η Βακτηρία Χειρός

Κεφάλαιο 3: Η Λευκή Βακτηρία

Κεφάλαιο 4: Η Ιστορία της Βακτηρίας δια μέσου της Τέχνης

Κεφάλαιο 5: Η Γκλίτσα στην Αγροτο-Ποιμενική Ζωή

Κεφάλαιο 6: Λεξικό με Εικόνες

Κεφάλαιο 7: Τα Είδη και η Χρήση των Βακτηριών

Κεφάλαιο 8: Η Ράβδος Στήριξης στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο

Γεωργία Ήβου

Loading...