e-shop των ιατρικών εκδόσεων  
 
   

Αρχική Σελίδα Contact Us Χάρτης Αναζήτησης

Αναζήτηση: Σύνθετη Αναζήτηση
 
Αρχική Σελίδα    
Κατάλογος    
Ο Λογαριασμός μου    
Στο Καλάθι    

 
Αρχική ΣελίδαΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣΕρωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Παιδιατρικής - Παιδοχειρουργικής  
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Παιδιατρικής - Παιδοχειρουργικής

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 25.00
Η Τιμή μας: 15.00
Κερδίζετε : 10.00 (40%)
13,9 Χ 20,5
960-88751-4-5
304
2006
Γιάννης Β. Παρισιάνος

 
Περιγραφή
Reviews

Συγγραφείς: Δημήτριος Αναγνωστάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεόδωρος Ντόλατζας

Διευθυντής Α' Παιδοχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Παίδων "Αγία Σοφία"

Νικόλας Ευτυχίου

Ιατρός

 

Πρόλογος: Δημήτριος Αναγνωστάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Είναι γνωστό ότι η αλματώδης εξέλιξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους κλάδους της Ιατρικής και φυσικά και στην Παιδιατρική, καθιστούν υποχρεωτική για κάθε γιατρό τη συνεχή μελέτη, με άλλα λόγια τη δια βίου εκπαίδευση. Ο σημερινός φοιτητής της Ιατρικής και ο εκπαιδευόμενος στην Παιδιατρική έχουν στη διάθεσή τους πολλά αξιόλογα βιβλία ελληνικά και ξενόγλωσσα τα οποία θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τις σωστές γνώσεις. Εξάλλου η πρόσβαση στο Internet έχει καταστήσει τη διαδικασία της μάθησης πολύ ευκολότερη σήμερα. 

Εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος και η αξιολόγηση των γνώσεων αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία της μάθησης. Το συγκεκριμένο πόνημα εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, δηλαδή να επιτρέψει στο φοιτητή της Ιατρικής και στον εκπαιδευόμενο στην Παιδιατρική να αξιολογήσει το επίπεδο των γνώσεών του και να στρέψει την προσπάθεια για περισσότερη μελέτη στα σημεία εκείνα στα οποία ενδεχομένως υστερεί. Αυτός είναι ο σωστός και επιστημονικός τρόπος μελέτης: διαβάζω, ελέγχω τις γνώσεις μου και προχωρώ. Παράλληλα και η απλή μελέτη και η αποστήθιση των σωστών απαντήσεων σε μια μεγάλη σειρά ερωτήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό στοιχείο.

Είναι ευνόητο παραταύτα, ότι το παρόν πόνημα κατά κανένα τρόπο δεν αντικαθιστά τα κλασικά συγγράμματα, τα οποία και αποτελούν το βασικό κορμό για τις γνώσεις της Παιδιατρικής.

Για τη συγγραφή του βιβλίου ελήφθησαν υπόψη παρόμοιες ξενόγλωσσες εκδόσεις και ορισμένες ερωτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τις εξετάσεις στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εντούτοις ο σημαντικότερος αριθμός των ερωτήσεων είναι αποτέλεσμα δημιουργικής επεξεργασίας και της εμπερίας που ο υπογράφων έχει αποκτήσει από την τριακονταετή θητεία του στην εκπαίδευση φοιτητών και εκπαιδευόμενων.

Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που αφορούν στην Παιδοχειρουργική επεξεργάστηκε ο Διευθυντής της Α' Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" κος Θεόδωρος Ντόλατζας.

Το βιβλίο διαιρείται σε 23 κεφάλαια με ερωτήσεις που αφορύν σε βασικούς τομείς της Παιδιατρικής. Στο τέλος δίνονται οι ορθές απαντήσεις και επεξηγηματικά σχόλια που δικαιολογούν την απάντηση. Συχνά ο αναγνώστης στις απαντήσεις θα δει τη σημείωση: βλ. απάντηση στην ερώτηση α του κεφαλαίου Χ, στην οποία και θα πρέπει να ανατρέξει.

Όλοι όσοι εργάστηκαν για την έκδοση του μικρού αυτού πονήματος θα θεωρήσουν επιτυχία τους αν τούτο βοηθήσει τις προσπάθειες των φοιτητών και των ειδικευομένων για την καλύτερη και πληρέστερη εκμάθηση του δύσκολου τομέα της Παιδιατρικής.

Δημήτριος Αναγνωστάκης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Πρόλογος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 1: Αύξηση - Ψυχοκινητική εξέλιξη - Διατροφή

Κεφάλαιο 2: Εμβολιασμοί

Κεφάλαιο 3: Γενετική

Κεφάλαιο 4: Διαταραχές του μεταβολισμού

Κεφάλαιο 5: Αμυντικό σύστημα

Κεφάλαιο 6: Νεογνολογία

Κεφάλαιο 7: Λοιμώξεις

Κεφάλαιο 8: Αναφυλαξία

Κεφάλαιο 9: Αναπνευστικό σύστημα

Κεφάλαιο 10: Κυκλοφορικό σύστημα

Κεφάλαιο 11: Αιμοποιητικό σύστημα

Κεφάλαιο 12: Πεπτικό σύστημα

Κεφάλαιο 13: Οξεοβασική ισορροπία - Διαταραχές νερού και ηλεκτρολυτών

Κεφάλαιο 14: Ουροποιογεννητικό σύστημα

Κεφάλαιο 15: Ενδοκρινείς αδένες

Κεφάλαιο 16: Νευρικό σύστημα

Κεφάλαιο 17: Νοσήματα του κολλαγόνου

Κεφάλαιο 18: Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

Κεφάλαιο 19: Δερματολογικές παθήσεις

Κεφάλαιο 20: Δηλητηριάσεις - Κακοποίηση του παιδιού - Ατυχήματα

Κεφάλαιο 21: Θηλασμός

Κεφάλαιο 22: Γενική παιδιατρική

Κεφάλαιο 23: Παιδοχειρουργική

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Κεφάλαιο 1: Αύξηση - Ψυχοκινητική εξέλιξη - Διατροφή

Ερώτηση 2: Ποιοι πυρήνες οστέωσης είναι εμφανείς κατά τη γέννηση;

Α. Της κάτω επίφυσης της κνήμης, της άνω επίφυσης του μηριαίου και του κυβοειδούς του ταρσού

Β. Της άνω επίφυσης της κνήμης και της άνω επίφυσης του μηριαίου

Γ. Της επιγονατίδος

Δ. Της άνω επίφυσης της κνήμης και της κάτω επίφυσης του μηριαίου

Ε. Της κεφαλής του μηριαίου

Απάντηση: 2.Δ. Οι πυρήνες οστέωσης που είναι εμφανείς στη γέννηση είναι της άνω επίφυσης της κνήμης και της κάτω επίφυσης του μηριαίου. Ειδικοί πίνακες με τη χρονολογική ηλικία κατά την οποία "ωριμάζουν" οι πυρήνες είναι χρήσιμοι στον προσδιορισμό της οστικής ηλικίας, που βοηθά στη διάγνωση ορισμένων καταστάσεων, π.χ. σε ορισμένες ενδοκρινολογικές παθήσεις η οστική ηλικία υπολείπεται της χρονολογικής.

 

Κεφάλαιο 4: Διαταραχές του μεταβολισμού

Ερώτηση 10: Ποιο από τα παρακάτω νοσήματα ΔΕΝ προκαλεί διόγκωση του ήπατος;

Α. Φαινυλοκετονουρία

Β. Γαλακτοζαιμία

Γ. Φρουκτοζαιμία

Δ. Σύνδρομο Hurler

Ε. Ομόζυγος β-μεσογειακής αναιμίας

Απαντηση: 10.Α. Η Φαινυλοκετονουρία (PKU) είναι διαταραχή του μεταβολισμού της φαινυλαλανίνης που οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης. Συνέπεια είναι η άθροιση τοξικών προϊόντων μεταβολισμού της φαινυλαλανίνης που προκαλούν βλάβες στο ΚΝΣ. Αυτές εκδηλώνονται με σπασμούς, υπερκινητικότητα, πνευματική καθυστέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει διόγκωση του ήπατος. Από ετών έχει εφαρμοσθεί και στη χώρα μας μαζικός προληπτικός έλεγχος όλων των νεογνών για ανίχνευση της PKU, του υποθυρεοειδισμού και την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Guthrie test). Ο έλεγχος για τον υποθυρεοειδισμό γίνεται με προσδιορισμό του TSH. Το Guthrie test γίνεται με την εξέταση λίγων σταγόνων αίματος που λαμβάνονται από τη φτέρνα των νεογνών, συνήθως την ημέρα που φεύγουν από το μαιευτήριο (συνήθως 3η-4η ημέρα ζωής). Πρέπει να τονιστεί ότι αν η εξέταση γίνει την 1η ή 2η μέρα πρέπει να επαναληφθεί περί την 7η-10η μέρα για να είναι τα αποτελέσματα αξιόπιστα.

Loading...